VÄLKOMMEN

OM OSS

GÅRDSBUTIK

ORELUNDS TRÄDGÅRD

GÅRDENS PRODUKTER

ÖPPETTIDER
STUGA VID HAVET

Gröna Butiken på Orelund
Orelund 1, 272 95 Simrishamn
Tel: 0414-243 00
E-post: info@orelund.se

 

Gårdens produkter
Vi är IP-odlare (integrerad produktion) och Orelunds produkter är märkta med Svenskt Sigill. Som IP-odlare arbetar vi aktivt för bland annat miljöförbättringar och att produktionen ska ske på ett resurseffektivt sätt.

På den här sidan kan du se vad vi odlar. Du får också exempel på vad vi producerar utifrån våra råvaror.

Tomater
Odlingen sker i vårt växthus där tomaterna mognar i slutet av april och säljs under hela säsongen. Vi odlar bland annat Aranca, Flavorino och Orangino. Med tomaterna som bas tillverkar vi vår egen gazpacho som även består av gurka, paprika och chili samt vår populära Taco-sås som innehåller gårdens tomater och äpplen.

Paprika
Paprikan odlas i vårt växthus. Den skördas i maj och ingår som ingrediens i vår gazpacho.

Gurka
Även gurkan odlas i växthus. Den skördas från och med april och ingår som ingrediens i gårdens gazpacho.

Chili
Chilin odlas i växthus och skördas från och med maj. Chili ingår som ingrediens i Orelunds gazpacho.

Jordgubbar
Våra jordgubbar odlas i en så kallad table top-odling. Det innebär att plantorna växer i säckar som står på ungefär en meter höga ställningar. Odlingsmetoden ger oss rena bär och gör att vi slipper böjda ryggar under skörd. I odlingen finns bland annat sorterna Elsanta och Korona. De första jordgubbarna mognar runt den 1 juni och säsongen varar fram till mitten av augusti.

Hallon
Hallonen odlas på friland. De mognar under juli och säljs under ungefär en månads tid.

Körsbär
Skördesäsongen för körsbär inleds runt den 15 juli och brukar pågå ungefär en månad. För att få stora och välutvecklade bär odlar vi körsbären under tak. I odlingen finns både söta körsbär och surkörsbär. De sistnämnda använder vi till Orelunds Körsbärschutney.

Plommon
Vi odlar för närvarande fem olika sorters plommon: Jubileum, Viktoria, Opal, Marianne och Valor. De börjar mogna i augusti och finns oftast att köpa till och med mitten av september.

Äpplen
Vi plockar äpplen från slutet av augusti fram till i början av november. Sedan förvarar vi dem i kyllager och säljer dem, dels i Gröna Butiken och dels till Äppelriket. Våra vanligaste äppelsorter är Discovery, Katja, Aroma, Ingrid Marie, Gloster, Mutzo, Elise och Cox Orange. Utifrån våra äpplen tillverkar vi bland annat vår prisbelönta Äppelchutney och Pigeon Äppelmust.

Päron
Päronen skördas under september och oktober. Vi odlar Klara Frijs, Carola och Conference.

Orelund levererar årligen runt 700 ton äpplen och päron till Äppelriket.

FOTO: ANETTE ODELBERG/MORIA FORM & BILD. TEXT: LOTTA SOLDING/ORDSPRÅK. FORM & TEKNIK: PETER MÅRTENSSON/DESIGNOFFICE.